Deze website geeft een overzicht vanaf het beginstadium van het Haarlemmermeer - Bollenstreek projekt en volgt nieuwe ontwikkelingen, standpunten, beslissingen en voorstellen op de voet. De informatie beperkt zich voorlopig tot de Westflank.
Lees meer..

Zie de berichten Westflank.

zaterdag 4 augustus 2007

De plannen in de Westflank.

Westflank Haarlemmermeer.

De Westflank van de Haarlemmermeerpolder omvat globaal het gebied tussen Zwanenburg, N205, Hoofddorp, Nieuw-Vennep, de Hoofdvaart en de Ringvaart, de Kagerplassen en de aansluitende veenweidegebieden tussen Sassenheim en Bennebroek. Zowel Abbenes als Lisserbroek liggen in dit gebied.

Ingrijpende veranderingen.

Voorgenomen zijn de bouw van circa 10.000 woningen, de aanleg van 1 miljoen m3 piekberging
en circa 2 miljoen m3 seizoenberging en bovendien de totstandbrenging van circa 1.600 hectare natuur- en recreatiegebied. Er is voldoende ruimte om deze opgaven, gecombineerd, in dit gebied te realiseren.
In de Westflank zal een woonmilieu met een aantrekkelijke en veilige woon- en recreatieomgeving voor de huidige en de nieuwe bewoners van dit gebied worden gerealiseerd.

Water als omgevingskwaliteit.

De Westflank krijgt een veilig, duurzaam en flexibel watersysteem van voldoende omvang om nu en in de toekomst te functioneren, rekeninghoudend met een veranderend klimaat.

In de Westflank zijn de fysieke omstandigheden optimaal voor grootschalige waterberging.

De zuidwesthoek is geschikt voor piekberging waarmee de veiligheid tegen overstromingen op het vereiste landelijk niveau kan worden gebracht.
Dit gebied van circa 50 hectare wordt alleen bij extreme regenval (eens in de 10 tot 25 jaar) gebruikt voor waterberging en kan tussentijds worden gebruikt voor andere functies.
Het westelijk gelegen waterrijke woon- en recreatiegebied levert schoon en zoet water aan natuur- en recreatiegebieden en het stedelijk gebied in met name de Westflank.

Bij de aanleg van de piekberging en van de seizoenberging moet rekening gehouden worden met ruimte voor en inpassing van de dijken en waterkeringen, dan wel versteviging van bestaande dijken en waterkeringen. Deze dijken en waterkeringen kunnen goed worden gecombineerd met andere functies zoals recreatie.

vrijdag 3 augustus 2007

Water, Bos en Wonen (blauw-groen-rood)

Van achterstand naar recreatieparadijs.

De Westflank biedt de recreant een aaneengesloten recreatiegebied, variërend van open, extensieve natuurgebieden in het zuiden bij Lisserbroek en Abbenes tot parkachtige bosgebieden bij Hoofddorp. De recreatievoorzieningen zijn gericht op alle doelgroepen, van jong tot oud. In de Westflank ontstaat een aaneengesloten natuur- en recreatiegebied van tenminste 1.000 hectare, om de achterstanden in te lopen.
Zeker 500 hectare hiervan is aaneengesloten en ongemengd met woningen.
Verder wordt voldoende extra recreatieruimte voor de nieuw te realiseren woningen aangelegd, circa 200 hectare als stadsparken aan de randen van Nieuw-Vennep, Hoofddorp en Lisserbroek.
De natuurlijke potenties van de Westflank worden optimaal benut.
Met de aanleg van de waterrijke Westflank wordt de overgang van zee, duinen, geestgronden, ringvaartzone naar diepe polder versterkt. De natte gebieden, die van open water, via waterrijke open gebieden tot bos variëren, bieden ruimte voor de natuur die veel kans heeft in de Haarlemmermeer.

Ruim wonen in een waterrijk recreatiegebied.

De ontwikkelingen ten westen van Nieuw-Vennep tussen de Bennebroekerweg, Getsewoud, Lisserbroek/Abbenes en de Ringvaart zijn een combinatie van wonen, waterberging, natuur en recreatie.
Vanwege de bodemgesteldheid in het gebied en de aanwezigheid van opkomende kwel, is hier slechts een beperkt aantal woningen te realiseren. Er wordt gezocht naar een innovatieve manier om de functies wonen en water met elkaar te combineren.
Het gaat hier om de ontwikkeling van woningen in lage dichtheden, waarbij het water zowel een recreatieve, verbindende als een waterbergende functie heeft.

In de planvorming wordt onderzocht hoe ver het peil opgezet kan worden en hoeveel open water gerealiseerd kan worden, zonder dat in aanliggende woongebieden overlast ontstaat. Direct aansluitend op de woongebieden worden intensieve stedelijke parken aangelegd als uitloopgebied.
Verder wordt extensief recreatie- en natuurgebied gerealiseerd, waarbij vorm gegeven wordt aan de verbindingszones in oost-west en noord-zuid richting. Een deel staat in de winter onder water en valt in de zomer droog.
In de zomer, op het moment van de grootste recreatiedruk, is het gebied zo groter dan in de rustigere winterperiode.

De ontwikkeling van Nieuw Vennep West legt meer druk op de N207, de Noordelijke Randweg en de IJweg. Verbreding van de N207 (inclusief een betere aansluiting op de A4) en op het zuidelijke deel van de N205 zijn hierbij noodzakelijk.

In Lisserbroek kan de kern aan de oostkant worden uitgebreid in aansluiting op het karakter van het bestaande dorp. Aansluitend is er ruimte voor een waterrijk recreatiegebied waarin een geleidelijke overgang van de woningbouw naar het water gestalte kan krijgen. In dit gebied is ruimte voor innovatieve combinaties van wonen en water. Tevens is er richting Abbenes ruimte voor een groot extensief natuurgebied met een waterbergende en recreatieve functie.
Het gaat om een recreatiegebied van ruim 500 hectare. Het gebied is een combinatie van open weidegebied, plas-drasgebied en open water.

donderdag 2 augustus 2007

Het pakket van het gehele projekt.

Verwachtingen voor de toekomst.

In deze Gebiedsuitwerking zijn belangrijke keuzes en hoofdprincipes vastgelegd om te komen tot verdere ontwikkeling van het gebied Haarlemmermeer-Bollenstreek.
Het is een samenhangend pakket van voorstellen waarvoor nadere afspraken nodig zijn.
Alleen dan kunnen in de Haarlemmermeer-Bollenstreek 24.600 extra woningen worden gebouwd.
Deze Gebiedsuitwerking draagt bij aan een evenwichtige en geleidelijke ontwikkeling van de gebieden, passend in de ontwikkeling in het grotere perspectief van de Noord- en Zuidvleugel van de Randstad. Gezamenlijk wordt gewerkt aan een economisch sterke regio waar het aantrekkelijk is om te werken, te wonen en te recreëren.


Strategiekaart met 7 zone’s.

De toekomstige ontwikkelingen zijn opgenomen in een strategiekaart.

In deze kaart wordt onderscheid gemaakt in zeven zones:

1 De duinen en de kust (hoofdfunctie kustwering). Denk ook aan de dijk Noordwijk.
2 De Greenport Bollenstreek.
3 De Westflank van de Haarlemmermeerpolder (wonen, recreatie en waterberging).
4 Het centraal stedelijk gebied van Hoofddorp en Nieuw-Vennep en Park 21.
5 De A4-zone/Mainport Schiphol (schipholgebonden bedrijfsontwikkeling).
6 De Flowermainport Aalsmeer (glastuinbouw). Denk aan Rijssenhout.
7 Twee agrarische clusters in de Haarlemmermeer.

Per zone worden de voorgestelde ontwikkelingen in deze weblog nader beschreven.

woensdag 1 augustus 2007

Waarom deze weblog?

In de Haarlemmermeer, en met name in het zuiden en westen van de gemeente, de zogeheten Westflank, zullen grote veranderingen worden doorgevoerd.

Deze website geeft een overzicht vanaf het beginstadium van het Haarlemmermeer - Bollenstreek projekt en volgt nieuwe ontwikkelingen, standpunten, beslissingen en voorstellen op de voet. Deze website beperkt zich voorlopig tot de Westflank.

Doel; Iedere bij de Westflank betrokkene in staat stellen om mee te praten en mee te denken.


(klik op de afbeelding voor een grotere versie)